• Starting our own Brewery

    Graag vertellen we je meer over onze plannen voor een brouwerij met proeflokaal in Weesp. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Wil je onderdeel worden van de plannen? Dan kan dat! Eind dit jaar starten we met een crowdfundingcampagne. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en meld je nu alvast aan voor onze nieuwsbrief.

    AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Wie

Het biermerk Wispe bestaat sinds juni 2009 en is opgericht door drie broers: Jerrit, Jitze en Remko Vellenga. Wij zijn nu nog brouwerijhuurder. Dit betekent dat wij geen eigen brouwinstallatie hebben, maar onze bieren in opdracht laten brouwen bij andere brouwerijen.


Als biermerk groeien wij hard en als broers willen wij een volgende stap zetten en onze droom realiseren van een eigen brouwlokaal in Weesp.

Wat

Als Weesper biermerk zijn we verbonden met de stad en haar geschiedenis. Dankzij de gunstige ligging aan de rivier de Vecht kent Weesp een rijke geschiedenis op het gebied van bierbrouwen. Met een brouwlokaal willen we deze geschiedenis in ere herstellen. Het brouwlokaal zal bestaan uit een kleine brouwerij met proeflokaal dat voor de bezoeker een bijzondere beleving moet worden: het brouwproces kan men met eigen ogen aanschouwen en het resultaat direct proeven.


Met een partner verkennen we de mogelijkheid voor een distilleerketel in het brouwlokaal. Hiermee kan er ook weer jenever in Weesp worden gestookt. Uiteindelijk willen we met onze bedrijfsvoering maatschappelijke impact creëren, een win-winsituatie voor de medewerkers, Weesp en onderneming.

Waar & Wanneer

Ons streven is om in de zomer van 2017 het brouwlokaal te openen. De locatie die wij hiervoor op het oog hebben is de Laurentiuskerk in het centrum van Weesp.


De Laurentiuskerk is onderdeel van een Rijksbeschermd stadsgezicht. Tot 27 april 2014 was de kerk in gebruik als rooms-katholieke kerk. In 2016 werd de kerk definitief aangekocht door de Weesper projectontwikkelaar C.T.J. Van Vliet, waarmee dit beeldbepalende gebouw voor Weesp behouden blijft. Met het vestigen van een brouwlokaal, zal de kerk publiek toegankelijk blijven. Voor de inrichting van het brouwlokaal werken wij samen met een lokale architect. Hierbij kiezen we voor een harmonie tussen oud en nieuw, tussen een oude kerk en een nieuwe functie. 

Vragen

Wij hebben ruim twee jaar lang gewerkt aan een optimaal plan voor een brouwlokaal in Weesp. De Laurentiuskerk biedt hiervoor als locatie een unieke kans. Wij begrijpen daarbij als geen ander welke impact de herontwikkeling van de Laurentiuskerk heeft op de inwoners van Weesp, en zeker op de direct omwonenden. Ons streven is om invulling te geven aan de kerk die van toegevoegde waarde is voor de stad en haar inwoners.


Ons doel is om je zo volledig mogelijk te informeren. Hieronder vind je een verdere samenvatting van onze plannen en kun je ons ondernemingsplan downloaden. Mocht je verdere vragen hebben of een reactie willen doorgeven, dan kan dit via info@wispe.nl. Wij kijken dan graag wat wij verder voor je kunnen betekenen.

De plannen


Van kerk naar brouwlokaal

De Laurentiuskerk is in 2014 verlaten door de kerkparochie. De kerk was te groot geworden, maar vooral waren de kosten voor onderhoud en herstel te hoog. De kerk kampt al decennia lang met grote funderingsproblemen, waardoor ernstige verzakkingen dreigen.


Al geruime tijd worden er plannen gemaakt om de Laurentiuskerk een nieuwe bestemming te geven. In 2016 is de Laurentiuskerk definitief aangekocht door de Weesper projectontwikkelaar C.T.J. Van Vliet. Van Vliet wil het kerkgebouw nieuwe functies geven. Het gevolg daarvan is dat het 19de eeuwse gebouw vrijwel geheel behouden blijft voor Weesp.


De aanpassingen aan de kerk zullen vooral binnen plaatsvinden. De plannen voor de kerk op dit moment zijn enkele commerciële ruimtes, twee appartementen, een speciale overnachting-gelegenheid in de kerktoren en het brouwlokaal van Wispe. Met het vestigen van een kleine brouwerij brengen we tegelijkertijd een stukje geschiedenis terug in de stad en blijft de kerk publiek toegankelijk.


Crowdfunding

Dankzij de gunstige ligging aan de rivier de Vecht kent Weesp een rijke geschiedenis op het gebied van bierbrouwen. De naam Wispe is een van de oudst bekende benamingen van de stad. Naast bier stond Weesp bekend om de jeneverstokerijen.


Het Weesper biermerk Wispe is in 2009 opgericht door drie broers: Jerrit, Jitze en Remko Vellenga. Van een klein lokaal initiatief zijn wij uitgegroeid tot volwaardige brouwerij (zonder eigen brouwketels). Met Wispe richten wij ons vooral op Weesp en de Gooi en Vechtstreek, maar ons bier is inmiddels verkrijgbaar bij locaties door heel Nederland.


Ons streven is om in de zomer van 2017 het brouwlokaal te openen. Het moet voor de bezoeker een bijzondere beleving worden: het brouwproces kan men met eigen ogen aanschouwen en de ingrediënten kan men zien en ruiken én het resultaat proeven. Naast een brouwerij verkennen we samen met een partner de mogelijkheid voor een distilleerketel in het brouwlokaal. Zo zou ook dit typisch Weesper drankje na 130 jaar weer op eigen bodem kunnen worden gestookt.


Om deze plannen te realiseren starten we in het najaar een crowdfundingcampagne. Wil je op de hoogte blijven van de mogelijkheden om te investeren, meld je dan nu alvast aan voor onze nieuwsbrief.


Waarom nu?

Als biermerk draaien wij alweer een aantal jaar mee. Vooral sinds de laatste jaren zijn lokale bieren in Nederland sterk in opkomst. In dit sterk groeiende bierlandschap, met steeds meer verschillende bieren, is een duidelijke identiteit belangrijk. Met een eigen brouwlokaal in Weesp en onze manier van ondernemen hopen wij ons nog sterker te onderscheiden van andere bieren.


Ook zien wij als Wispe mogelijkheden om met een brouwlokaal een concrete bijdrage te leveren aan de visie van de gemeente Weesp, zoals verwoord in de Structuurvisie Weesp 2013 – 2030: Weesp vertelt haar verhaal.


Het brouwlokaal zal zich onder andere richten op de inwoners van Weesp, en dan vooral op die groep die wil genieten van een goed glas bier, gezelligeheid en/of een goed gesprek.

Onze waarden

Met Wispe willen wij op duurzame wijze ambachtelijke bieren brouwen van hoge kwaliteit. Wij willen een minimaal mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten, ons doel: een kleinschalige geheel duurzame brouwerij die emissie noch afval kent en in haar eigen energie voorziet. Met onze bedrijfsvoering willen we maatschappelijke impact creëren in Weesp. Het gaat om het creëren van een win-winsituatie: voor de medewerkers, gemeenschap en de onderneming. Mensen binnen en buiten de onderneming moeten voldoening kunnen vinden in hun betrokkenheid bij het biermerk en het brouwlokaal.


Trekpleister

Het brouwlokaal kan ook dienen als trekpleister voor de stad Weesp. Naast het kunnen drinken van de Weesper bieren en jenever, willen we in het brouwlokaal ook rondleidingen door de brouwerij aanbieden en proeverijen organiseren. Het is een locatie bij uitstek om te vertellen over de rijke (brouw)geschiedenis van Weesp.


Om de ingrediënten van onze bieren te kunnen laten zien, zijn wij in gesprek over de mogelijkheid voor een proeftuin in Weesp. Deze proeftuin moet een echte bezienswaardigheid worden en aanvulling op het brouwlokaal.


Verkeer

Het proeven van de Wispe bieren staat centraal in het brouwlokaal. Om die reden verwachten wij dat de meeste bezoekers niet met de auto naar het brouwlokaal komen. Een ander voordeel is dat Weesp goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Wij informeren bezoekers op voorhand, onder andere via onze website, hoe ons brouwlokaal zonder auto kan worden bereikt. Eventuele bezoekers die toch met de auto komen wijzen wij duidelijk op geschikte parkeergelegenheden in de nabije omgeving, buiten het centrum.


Naast het brouwlokaal in de Laurentiuskerk hebben wij een loods op het oog, gelegen op het industrieterrein in Weesp. Deze loods zal primair dienen als belangrijkste opslag en uitleverpunt voor onze brouwactiviteiten. Het noodzakelijke transport tussen de loods en het brouwlokaal zal gebeuren door middel van een eigen bestelbus. Het aantal laad- en losmomenten kunnen wij zodoende tot een minimum beperken, denk aan maximaal een á twee keer per week. Voor zover dit overlast zou geven, zijn wij flexibel dit op momenten te doen dat dit het minste overlast geeft voor de omgeving.


Geur & Geluid

In Nederland zijn inmiddels veel vergelijkbare initiatieven te vinden van brouwerijen in centra van steden. Steden vergelijkbaar met Weesp.

Gezien onze beperkte brouwcapaciteit gaan wij een á twee keer per week bier brouwen. De brouwactiviteiten, het beslag maken en de vergisting van het bier, zal geen geluidsoverlast geven. De brouwerij zal ook geen geur naar buiten toe produceren. Dit komt doordat tijdens het maischen en koken, waar eventueel geur bij kan vrijkomen, de geur in combinatie met waterdamp geforceerd wordt afgevoerd door middel van een ventilator via het vuilwaterriool. Een gebruikelijke methode. Bij de inrichting van ons brouwlokaal maken wij gebruik van de kennis van het ervaren adviesbureau Brouwtechniek. Het ontwerp en de bouwbegeleiding van het brouwlokaal zal worden uitgevoerd door een lokale architect.


Wil je meer weten over het brouwlokaal, download dan ons ondernemingsplan.

 


Dowdload ondernemingsplan