Bezoek de brouwerij

We hebben een kerk omgetoverd tot brouwerij. Een prachtige plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en onze bieren brouwen. Nieuwsgierig naar de Wispe bieren en ons brouwproces? Boek dan een rondleiding en ontdek alles over de rijke brouwgeschiedenis van Weesp, hoe we onze bieren brouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt.

Ingrediënten

water bier ingrediënt

Water

De zuiverheid van ons bier

Bier bestaat voor het grootste deel uit water. Het bevat mineralen die de smaak en aroma beïnvloeden.

mout bier ingrediënt

Mout

De ziel van ons bier

Mout wordt gemaakt van graan en bepaalt het alcoholpercentage, de smaak en kleur van het bier.

hop bier ingrediënt

Hop

Het karakter van ons bier

Hop zorgt voor een uniek aroma en de bittere smaak van bier. Ook conserveert hop het bier.

gist bier ingrediënt

Gist

Het leven in ons bier

Gist zet de vergistbare suikers om in alcohol en koolzuur, het geeft het bier specifieke smaakaccenten.

Ons brouwproces

Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Met deze basisingrediënten kun je vervolgens eindeloos variëren. Wat Wispe bijzonder maakt, is dat ons bier een eigen karakter heeft. We weten wat we doen, elke stap van het brouwproces. Zo komen de unieke smaken in onze bieren tot leven.

1

Mouten

Mout staat aan de basis van het brouwproces. Het graan, meestal gerst of tarwe, wordt ontkiemd en vervolgens gedroogd. Dit proces noemen we mouten.

2

Maischen

Elke brouwdag beginnen we met het malen van de mout tot schroot. De schroot mengen we met water en wordt verwarmd, zo ontstaat er een beslag. Dit proces heet maischen. Hierbij komen enzymen vrij die de zetmeel omzetten in suikers.

3

Klaren

Het beslag wordt gespoeld en gefilterd, dit heet klaren. Het filteren zorgt ervoor dat we een heldere en zoete vloeistof krijgen, de wort. Bostel is het eiwitrijke restproduct. Door het te spoelen halen we hier de restsuikers uit. De eiwitrijke bostel gaat naar een lokale boer die het gebruikt als veevoer. De mest van het vee gebruiken we weer op ons hopveld.

4

Koken

De wort hevelen we over naar de kookketel. Tijdens het koken voegen we hop en eventueel kruiden toe. Door verdamping zal de concentratie van de aanwezige suikers sterker worden en verdwijnen ongewenste vluchtige stoffen.

5

Vergisten

Na het koelen van de wort gaat het in een fermentatietank en voegen we onze gist toe. De vergistbare suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas, er komen verschillende smaakstoffen vrij. Dit proces duurt ongeveer een week, daarna spreken we van jong bier.

6

Lageren

Het jong bier moet nog een aantal weken nagisten in de lagertanks. Tijdens de lagering bezinken de gistdeeltjes en wordt er extra koolzuurgas gevormd. Het bier komt uiteindelijk tot rust en op smaak. De lagering duurt 4 tot 6 weken.

7

Afvullen

Door het lageren zakken de laatste gistcellen en hopresten naar de bodem. De rest van het bier wordt hierdoor mooi helder. Het heldere bier gaat in een helderbiertank en is klaar om afgevuld te worden. Dit doen we op fust en fles, zodat het uiteindelijk bij jou als bierliefhebber terecht kan komen.

8

Genieten

Breng je bier op temperatuur en schenk het uit in een mooi glas. Tijd om te genieten van Wispe. Proost.

Hopveld

Op een steenworp afstand van de brouwerij verbouwen we onze hop. Het hopveld is te bezoeken. De hop is onmisbaar voor onze bieren. Om alle ingrediënten aan je te laten zien werken we ook aan een eigen proeftuin. Zo ervaar je straks het complete proces: van onze brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas Wispe bier op tafel.

Bezoekadres
Wispe Hopeveld
Weesperbinnenweg 7-9
1398 PC Muiden

Hop

Je eigen bier

Het Wispe Brouwlab is de ideale proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe bierrecepten, smaken en stijlen. Hier experimenteren we naar hartenlust en bieden we tegelijkertijd een professioneel podium aan bierliefhebbers die hun eigen creaties tot leven willen brengen.

Huurbrouwen Brouwlab
Brouwlab

Anker Weesp

De lokale molenaar vond een oud Weesper jeneverrecept terug uit 1630 en besloot dit na te gaan maken. Hieruit kwam de kleinschalige stokerij Anker Weesp voort die nu is gevestigd in de Wispe Brouwerij. De stokerij is een begrip in de wijde omgeving. Hier wordt authentieke jenever gestookt zoals dat ooit werd gedronken in de 17e eeuw. Naast jenever stookt Anker Weesp ook verschillende likeuren en gin. Fantastische borrels die we met trots serveren naast onze bieren in het Wispe brouwcafé. Zowel puur als in overheerlijke cocktails.

Anker Weesp jenever

 

Reserveer een tafel

Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.