• Brouwerij

    In 2019 openen we onze eigen brouwerij in het historisch centrum van Weesp. Een eigen plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en nieuwe bieren gaan brouwen. Je kunt hier onze bieren komen proeven en we vertellen je dan alles over ons ambachtelijke brouwproces en het rijke bierverleden van de stad Weesp.

    Boek rondleiding

Water

De zuiverheid van ons bier. Bier bestaat voor 90% uit water. Het bevat mineralen die de smaak en aroma van ons bier beïnvloeden.

Mout

De ziel van ons bier. Mout wordt gemaakt van graan en bepaalt het alcoholpercentage, de smaak en kleur van ons bier.

Hop

Het karakter van ons bier. Hop zorgt voor het unieke aroma en de bittere smaak en het conserveert ons bier.

Gist

Het leven in ons bier. Gist zet de vergistbare suikers om in alcohol en geeft ons bier specifieke smaakaccenten.

Brouwproces

Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Met deze basisingrediënten kun je vervolgens eindeloos variëren. De smaak van Wispe is het resultaat van de aandacht die wij hebben voor de ingrediënten en elke stap in het brouwproces.


brouwproces
1. MOUTEN
Mout staat aan de basis van het brouwproces. Het graan, meestal gerst of tarwe, wordt ontkiemd en vervolgens gedroogd. Dit proces noemen we mouten.

2. MAISCHEN
We malen de mout tot een substantie die schroot heet. De schroot mengen we met water en wordt verwarmd, er ontstaat een beslag. Dit proces heet maischen waarbij enzymen vrijkomen die de zetmeel omzetten in suikers.
3. BOSTEL
Het beslag wordt vervolgens gefilterd, het klaren. Zo ontstaat een heldere en zoete vloeistof, de wort. Bostel is het restproduct na het klaren. Onze bostel gaat naar een lokale boer die het gebruikt als veevoer.
4. KOKEN
De wort wordt in ketels gekookt. Tijdens het koken voegen we hop en eventueel kruiden toe.
5. VERGISTEN
De gekoelde wort gaat in een fermentatietank en we voegen gist toe. De suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol en koolzuurgas, er komen verschillende smaakstoffen vrij. Dit duurt ongeveer een week, daarna spreken we van jong bier.
6. LAGEREN
Het jong bier moet nog een aantal weken nagisten in lagertanks. Na het lageren halen we de laatste gist en hopresten uit het bier. Het bier wordt hierdoor mooi helder.
7. AFVULLEN
Het heldere bier gaat in een helderbiertank en is klaar om afgevuld te worden. Dit gebeurt op fust en fles zodat het uiteindelijk bij jou als bierliefhebber terecht kan komen.
8. GENIETEN
Het brouwproces is afgerond. Tijd om te genieten van Wispe.

Jenever

Anker Weesp gaat in de brouwerij jenevers en likeuren stoken. Als basis voor het distilleren wordt stookbier van Wispe gebruikt. Door van het bier jenever en likeur te maken, sluiten de smaak en het karakter van beide dranken straks goed op elkaar aan. Een fantastische borrel die we met trots naast onze bieren kunnen serveren, zowel puur als in cocktails.

Anker Weesp

Weesper hop

Onze hop komt straks uit Weesp. Op een steenworpafstand van de brouwerij gaan we volledig milieuvriendelijk de hop verbouwen die onmisbaar is voor onze bieren. Om alle ingrediënten te laten zien komt er ook een proeftuin. Zo ervaar je straks het complete proces: van de brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas bier op tafel.


Rondleiding


Nieuwsgierig naar de brouwerij en het brouwproces van Wispe? Bezoek ons en ontdek tijdens een rondleiding alles over de rijke brouwgeschiedenis van Weesp, hoe de bieren van Wispe worden gebrouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. De rondleiding sluit af met een heerlijk glas Wispe bier (of een ander drankje) naar keuze in het Wispe Proeflokaal.


Aansluitend is er de mogelijkheid voor een bierspijsproeverij á € 9,50 p.p. Dit bestaat uit 3 proefglaasjes Wispe bier + 3 bijpassende hapjes (als extra optie aan te vinken tijdens de boeking)

Bezoektijden

Reserveren is pas mogelijk na opening, naar verwachting juli 2019.


Prijzen

Volwassenen 18 jaar en ouder € 12,50

Kinderen 6 t/m 17 jaar € 7,50 (alcoholvrije consumptie)

Kinderen onder de 6 jaar € 2,50 (alcoholvrije consumptie)


Ben je met 8 of meer personen en heb je interesse in een privé rondleiding? Neem dan contact met ons op.


Boek een rondleiding