Een brouwer kan niet zonder mout en hop. Het bewerkte graan en de hop zijn twee van de vier basisingrediënten van ieder bier. Deze ingrediënten verbouwen we lokaal!
We gebruiken hop uit eigen hoptuin. De tuin bestaat uit hoge rijen palen die verbonden zijn met draden waarlangs de hop omhoog klimt. Hop is een van de snelst groeiende planten. In een seizoen kan het ruim zeven meter hoog groeien. Bij het brouwen van bier gebruiken we alleen de vrouwelijke planten van de hop.
Medio september oogsten we de hop, samen met onze medewerkers, familie en vrienden van de brouwerij. We oogsten dan niet alleen onze hop, maar brouwen er ook meteen een bier van. Een gezellige dag die we altijd afsluiten met een borrel. Je bent dan van harte welkom om mee te plukken.
Gerst telen is niet zo moeilijk, maar brouwgerst telen is een stuk moeilijker! Brouwwaardige gerst moet namelijk aan een aantal kwaliteitseisen voldoen: het eiwitgehalte en het aandeel volgerstkorrels moet precies goed zijn. In Nederhorst den Berg aan de Vecht heeft Boerderij Korver nu een hectare brouwgerst voor Wispe gezaaid.
Na het oogsten van deze gerst is er een kiemrust van ongeveer een maand nodig. Daarna wordt onze gerst in big bags vervoerd naar Vloermouterij Masterveld, Nederlands enige ambachtelijke mouterij. Deze mouterij in Winterswijk gebruikt oude traditionele methodes. Na het weken in water wordt de gerst op een vloer verspreid waar het ontkiemt. Daarna wordt het graan gedroogd in een oven waardoor mout ontstaat. In 25 kg zakken gaat de mout terug naar de Wispe Brouwerij.
Neem eens een kijkje bij onze boeren en ervaar het complete brouwproces: van onze brouwgerst en hop, tot een goed glas Wispe bier in de brouwerij!
Wispe Hopeveld
Weesperbinnenweg 7-9
1398 PC Muiden
Nieuwsgierig naar ons brouwproces? Boek dan eens een rondleiding door de Wispe Brouwerij.