Wil je antwoord op de vragen wat een alcoholvrij bier is en hoe dit bier wordt gemaakt? Aan het einde van dit artikel weet je hoe we dat doen bij de Wispe Brouwerij.
Je mag een bier alcoholarm noemen als het maximaal 1,2% alcohol bevat. Een alcoholvrij bier mag niet meer dan 0,1% alcohol hebben. Dit is een tijd lang 0,5% geweest. Dat is slechts twee procent van het gemiddelde alcoholgehalte van pils, heel erg veel lager dus. Een snel rekensommige leert dat je vijftig glazen alcoholvrij bier moeten drinken om evenveel alcohol binnen te krijgen als bij een gewoon pilsje. Zelfs dan is het effect nog niet hetzelfde, want tijdens het drinken wordt er al alcohol afgebroken.
Alcoholarm en alcoholvrij bier kan op twee verschillende manieren gemaakt worden. De eerste manier is eenvoudig: je brouwt bijvoorbeeld een pils om vervolgens de alcohol eruit te halen door middel van verdamping of filtratie.
De andere manier gebruikt beperkte vergisting waardoor er eenvoudigweg minder alcohol in het bier komt.
Deze laatste methode is ingewikkelder, het is namelijk moeilijker om de juiste smaak te krijgen. Doordat er veel onvergiste suikers overblijven, houdt het een erg zoete smaak en blijft het wat muf. En daar wringt de schoen: bier zonder alcohol heeft veel voordelen, maar het moet wel aangenaam zijn om te drinken.
De afgelopen jaren steeg de verkoop van 0.0-bier flink: dit soort bier is inmiddels goed voor 7 procent van al het bier dat gedronken wordt. Tien jaar geleden was dat nog maar net iets meer dan 1,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse Brouwers.
Wil je ons alcoholarme bier eens proeven? We hebben een Wispe 0.5, een bier gebaseerd op onze IPA. Een alcoholarm bier met smaak! Proef ‘m in ons Grand Café, in een prachtige neogotische kruiskerk. Of bestel ‘m eenvoudig online via de webshop.