Wat is je geboortedatum?

Je moet minimaal 18 jaar zijn om toegang te krijgen tot de website

Dit is een ongeldige datum!

Vink deze optie niet aan als dit apparaat ook door anderen gebruikt wordt

  • Brouwerij

    Uiterlijk januari 2018 openen wij onze eigen brouwerij in het historisch centrum van Weesp, op een steenworp afstand van Amsterdam. Een eigen plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en nieuwe bieren gaan brouwen. Je kunt hier onze bieren komen proeven en we vertellen je dan alles over het brouwproces en de rijke brouwgeschiedenis van de stad Weesp.

    Start animatie

Water

De zuiverheid van ons bier. Water bevat mineralen die het uiterlijk, smaak en aroma van Wispe beïnvloeden.

Mout

De ziel van ons bier. Mout geeft kleur en de verfijnde smaak aan Wispe van bitter tot zoet.

Hop

Het karakter van ons bier. Hop zorgt voor het unieke aroma en de bittere smaak van Wispe en conserveert het bier.

Gist

Het leven in ons bier. Gist zet de vergistbare suikers om in alcohol en geeft aan Wispe specifieke smaakaccenten.

Brouwproces

Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Wat Wispe speciaal maakt is de kwaliteit van de ingrediënten die we gebruiken en onze recepten. Elke stap in het brouwproces draagt bij aan de unieke smaak van Wispe.1. MOUTEN
Mout staat aan de basis van het brouwproces. Het graan wordt ontkiemd en vervolgens weer gedroogd. Dit proces noemen we mouten.
2. MAISCHEN
We malen de mout tot een substantie die we schroot noemen. De schroot mengen we met water waardoor er een beslag ontstaat, ook wel maisch genoemd. Het beslag wordt gefilterd, het klaren. Zo ontstaat een heldere en zoete vloeistof, wort. 
3. BOSTEL
Bostel is het restproduct van het klaringsproces en bestaat voornamelijk uit het kaf en vlies van de gebruikte granen. Het eiwitrijke bierbostel gaat naar lokale boeren en dient als veevoer.
4. KOKEN
Na het klaren wordt de wort in ketels gekookt. Tijdens het koken voegen we hop en eventueel kruiden toe. De bittere wort koelen we snel af naar een temperatuur die gunstig is voor de start van de vergisting.
5. VERGISTEN
Aan de gekoelde wort voegen we gist toe. De suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol en koolzuurgas en er komen verschillende smaakstoffen vrij. De vergisting duurt ongeveer een week. Daarna spreken we van jong bier.
6. LAGEREN
Het jong bier moet nog een aantal weken nagisten in de lagertanks. Na het lageren halen we de laatste gist en hopresten uit het bier. Het bier wordt hierdoor mooi helder.
7. AFVULLEN
Het heldere bier gaat in een aparte biertank en is klaar om afgevuld te worden. Dit gebeurt op fles en fust zodat het uiteindelijk bij jou als bierliefhebber terecht kan komen.
8. GENIETEN
Het brouwproces is afgerond. Tijd om te genieten van Wispe.

Proeftuin

We willen het complete proces van bierbrouwen laten zien: van de brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas Wispe bier op tafel. Om de ingrediënten voor onze bieren te laten zien kijken we naar de mogelijkheid voor een proeftuin in Weesp. De proeftuin moet een bezienswaardigheid worden voor de omgeving, een leuke afwisseling tijdens een fietstocht of wandeling. We kunnen je zo meer laten zien en vertellen over de ingrediënten die we gebruiken, het brouwproces en de rijke brouwgeschiedenis van Weesp.

Jenever

Samen met Anker Weesp jenever verkennen we de mogelijkheid voor een distilleerketel in de brouwerij. Door van ons bier jenever te stoken, sluiten de smaak en het karakter van beide dranken straks naadloos op elkaar aan. Een fantastische borrel die we met trots naast onze bieren kunnen serveren. Zowel puur als in cocktails.

Anker Weesp jenever

Rondleiding


Ervaar

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Wispe? Elke zaterdag geven wij een rondleiding door de brouwerij. Ontdek hoe de bieren van Wispe en de jenever worden gebrouwen. De rondleiding begint met een film. Daarna staan een bezoek aan het brouwhuis met de koperen ketels en de vergistingsruimte met de lagertanks en bottelarij op het programma. De rondleiding kan gecombineerd worden met een bezoek aan onze proeftuin.


Proeven

Een Wispe bier naar keuze in het proeflokaal sluit de rondleiding af. Als je liever een kop koffie, thee of een glas fris hebt, dan kan dat natuurlijk ook.

Bezoektijden

Nadat de brouwerij geopend is gaan we ook rondleidingen geven. Lees verder wat je zoal kunt verwachten.


Prijzen

Volwassenen vanaf 18 jaar € 12,50. *

Kinderen van 7 t/m 17 jaar € 5,50. **

Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang.


* incl. een Wispe bier of een alcoholvrij drankje na afloop.

** incl. een glas frisdrank na afloop.

 


Boek een rondleiding